0
Your Cart
0
Your Cart

Ako si vybrať správnu prilbu? 8 základných bodov

Prilba je dôležitou súčasťou jazdy na bicykli, ktorá môže ochrániť váš mozog v prípade nehody. Ako si vybrať správnu prilbu? Pri jej výbere je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, aby sa zabezpečila najlepšia ochrana a pohodlie pri jazde.

Zdroj: unsplash.com
  1. Veľkosť prilby
    • Prilba by mala sedieť pohodlne a pevne na hlave, ale nesmie byť príliš tesná. Pri nákupe prilby si uistite, že máte správnu veľkosť. Veľkosti sa zvyčajne líšia podľa obvodu hlavy, ktorý by mal byť zmeraný na najširšom mieste nad obočím. Ak máte malú hlavu, môžete potrebovať prilbu pre deti.
  2. Certifikácia bezpečnosti
    • Výrobcovia prilieb zvyčajne uvádzajú, že ich prilby sú certifikované. Certifikácia bezpečnosti znamená, že prilba bola testovaná a splnila určité bezpečnostné normy. Najbežnejšie certifikácie sú CPSC (Consumer Product Safety Commission) a Snell. Zistite, akú certifikáciu má prilba, ktorú si chcete kúpiť.
  3. Konštrukcia prilby
    • Konštrukcia prilby sa líši podľa značky a modelu, ale väčšina prilieb má tvrdú vonkajšiu vrstvu a mäkkú vnútornú vrstvu. Niekedy má prilba aj vložky z peny, ktoré zlepšujú pohodlie a absorbovanie nárazov. Skontrolujte konštrukciu prilby, aby ste sa uistili, že je dostatočne robustná a že má dostatočné množstvo penových vložiek na absorbovanie nárazov.
  4. Vetracie otvory
    • Vetracie otvory môžu pomôcť udržiavať vašu hlavu chladnú a suchú počas jazdy. Väčšina prilieb má niekoľko vetracích otvorov, ale niektoré prilby majú viac ako iné. Ak plánujete jazdiť počas horúcich letných dní, vyhľadajte prilbu s väčším počtom vetracích otvorov.
  5. Prispôsobiteľné systémy
    • Niektoré prilby majú prispôsobiteľné systémy, ktoré umožňujú prispôsobiť prilbu vašej hlave. Môže to zahŕňať prispôsobiteľné remne pod bradou alebo prispôsobiteľné polstrovanie v prilbe. Tieto systémy pomáhajú zabezpečiť, že prilba sedí pohodlne a bezpečne na vašej hlave.
  6. Hmotnosť prilby
    • Hmotnosť prilby môže mať vplyv na vaše pohodlie počas jazdy. Prilby s vyššou hmotnosťou môžu byť ťažšie a náchylnejšie k únavy. Ak máte dlhšiu trasu na bicykli, zvážte kúpu ľahšej prilby, ktorá bude pohodlnejšia na nosenie.
  7. Cena
    • Cena prilby môže byť dôležitým faktorom pri výbere. Drahšie prilby zvyčajne ponúkajú viac funkcií a technológií, ale to neznamená, že lacnejšie prilby nie sú bezpečné. Dôležitejšie ako cena by mala byť certifikácia bezpečnosti a pohodlie.
  8. Dizajn
    • Posledným faktorom, ktorý treba zvážiť, je dizajn prilby. Prilba by mala byť viditeľná, aby vodiči a ostatní cyklisti vedeli, že ste tam. Môžete si vybrať z množstva farieb a vzorov, ale dôležitejšie je zabezpečiť, že prilba je viditeľná a bezpečná.
Zabúdať netreba ani na dizajn prilby. Zdroj: unsplash.com

Zhrnutie

Poznáte už odpoveď na otázku, ako si vybrať správnu prilbu? Výber správnej prilby na bicykel môže byť pre niektorých náročný, ale dôležité je zabezpečiť, že prilba bude bezpečná, pohodlná a funkčná. Keď uvažujete o nákupe, zvážte veľkosť, certifikáciu bezpečnosti, konštrukciu, vetracie otvory, prispôsobiteľné systémy, hmotnosť, cenu a dizajn prilby. Týmto spôsobom si môžete byť istí, že máte správnu prilbu, ktorá vám poskytne ochranu a pohodlie počas jazdy na bicykli.

Späť hore