0
Your Cart
0
Your Cart

Ako pripraviť bicykel na sezónu?

Čítajte ďalej a dozviete sa základné tipy pre prípravu bicykla na novú sezónu.

Modrá obloha a teplé počasie sú ideálnou kombináciou pre jazdu na bicykli. Je načase, aby ste svoj bicykel vyskladnili a urobili rýchly test, aby ste zhodnotili celkový stav vášho bicykla. Zjavné problémy, ako sú prázdne pneumatiky, rozbité sedadlá a ohnuté ráfiky, si budú vyžadovať opravu, ale všeobecná údržba by mala trvať len niekoľko minút.

Najprv budete chcieť svoj bicykel dobre umyť tak, že ho jednoducho opláchnete, aby ste odstránili nečistoty a blato (snáď tam po poslednej jazde neostalo veľa :)). Potom sa môžete ponoriť hlbšie do celkového zdravia vášho bicykla a zhodnotiť, čo skutočne potrebuje. Použite tento kontrolný zoznam a do víkendu budete na ceste.

Skontrolujte sedlo

Pred prvým použitím sedadlo na bicykli utiahnite a nastavte. Uvoľnené sedadlo môže viesť k problémom a nepohodlnej jazde. Ak je sedadlo opotrebované a sedadlo ihneď vymeňte. U nás v eshope nájde široký sortiment sedadiel od komfortných až po náročných jazdcov. 

Skontrolujte Tlak v pneumatikách

Všetky pneumatiky pre bicykle strácajú tlak vzduchu, ak chvíľu stoja, takže je pravdepodobné, že budete musieť pridať vzduch. Investujte do kvalitnej vzduchovej pumpy so širokou základňou na postavenie a veľkými ukazovateľmi, ktoré sú dobre čitateľné. Držte sa úrovne tlaku odporúčanej výrobcom pneumatík. Elektrická vzduchová pumpa je tiež užitočná, keď potrebujete naplniť veľa lôpt alebo bicyklov.

Skontrolujte Špice

Špice kolies udržujú vaše kolesá správne (rovné), takže by ste mali občas skontrolovať, či sú všetky utiahnuté. Na utiahnutie špice na základni použite kľúč na špice. Neuťahujte príliš a uistite sa, že používate kľúč správnej veľkosti. Je dobré skontrolovať to každých pár mesiacov, aj keď si nevšimnete nič zlé.

Skontrolujte brzdy!

Tento krok určite nezanedbajte!! Zatiahnite za brzdové páčky a uistite sa, že zapadnú do oboch strán brzdových doštičiek na každom kolese. Ak je ťah za páku príliš dlhý, odskrutkujte nastavovač hlavne o niekoľko otáčok a vyskúšajte ho. Brzdy by sa nemali držať a mali by úplne zastaviť pohyb kolesa. Rozstrapkané alebo lepkavé lanko treba nahradiť novým brzdovým lankom.

Skontrolujte prehadzovačku

Použite stojan na bicykel alebo podoprite svoj bicykel hore nohami a prechádzajte cez prevody. Skontrolujte, či reťaz hladko prechádza medzi jednotlivými bodmi radenia a vykonajte mierne úpravy na prednej a zadnej prehadzovačke tak, aby bola reťaz vycentrovaná na každom prevodovom stupni. Na nastavenie prehadzovačov budete potrebovať malý krížový skrutkovač. Všimnite si, o koľko sa prehadzovačka pohne pri každej štvrtine otáčky. 

Skontrolujte a premažte reťaz

Skontrolujte napnutie reťaze bicykla zatlačením prstov na hornú reťaz, nemala by sa posunúť o viac ako 0.5 až 1.5 cm. Ak sa vám reťaz uvoľní, počas jazdy vie to byť dosť nebezpečné. Ak je reťaz príliš napnutá, tiež to nie je veľmi vhodné. Uvoľnite matice zadného kolesa na každej strane a potiahnite zadné koleso späť, aby ste uvoľnili reťaz. Postupom času sa reťaze môžu natiahnuť, preto v prípade potreby reťaz vymeňte.


Tu by sme vedeli uzavrieť našu jednoduchú prehliadku bicykla pred jazdou, po dlhšej prestávke. Určite nezabudnite na správne osvetlenie, uistite sa, že detské doplnky ako sedačka sú správne utiahnuté a môžete v pokoji vyraziť na prechádzku alebo tréning na vašom bicykli so slnkom nad hlavou a vetrom v tom správnom smere! 🙂 

Zdroj: https://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/how-to/g2594/9-step-checklist-to-prepare-your-bicycle-for-spring/  

Späť hore