0
Your Cart
0
Your Cart

Ako sa dostať k čistej reťazi a prečo by Ste to mali robiť?

Čistá reťaz na bicykli nie je len pre estetiku. Udržiavanie reťaze v čistote jej pomôže lepšie fungovať, má tichý chod a predĺži jej životnosť. Navyše tiež udrží na uzde obávané mastné škvrny. Ak sa chcete dozvedieť viac o najlepšom spôsobe čistenia reťaze na bicykli, čítajte ďalej rady odborníka. 

Tieto tipy sú založené na osobnej skúsenosti. “Sú mechanici, ktorí budú nesúhlasiť, a tí, ktorí budú súhlasiť,” povedal Joël Nankman, špecialista na servis bicyklov.

Mydlo alebo odmasťovač?

Váš prvý krok pri čistení reťaze na bicykli: výber čistiaceho prostriedku, teda mydlo alebo odmasťovač špecifický pre bicykel. Na vykonanie práce v skutočnosti nepotrebujete nič luxusné a dokonca si môžete vyzdvihnúť to, čo potrebujete, v miestnom obchode s potravinami. Tekuté mydlo na riad je obľúbeným nástrojom pre čistenie čohokoľvek. Reťaz nie je výnimkou.

„Saponát na riad je jediný spôsob, ako čistím povrch komponentov hnacieho ústrojenstva,“ hovorí odborník. „Zistil som, že väčšina komerčne dostupných odmasťovačov je príliš drsná. Z vnútra valčekov reťaze odstráni všetko mazivo, ktoré sa nedá nahradiť len kvapkaním maziva na povrch reťaze – vyžadovalo by to odstránenie reťaze a namočenie v mazacom kúpeli.“

Nechcete vyčistiť reťaz tak dôkladne, aby ste ju zbavili výrobného maziva. „Odstránenie továrenského maziva zvnútra valčekov skracuje životnosť reťaze cestných bicyklov podľa mojich skúseností z 2 000 až 2 500 km na menej ako 1 500 km,“ hovorí Nankman v jeho rozhovore pre portál bicycling.com.

Vyberte svoju práčku na reťaz aj u nás v eshope.

Špecializované firmy, akou je napríklad Park Tool, vyrábajú kefy len na tento účel a dokonca aj zariadenia, ktoré sa zmestia na reťaz a vyčistia ju. Ale dobre poslúži akýkoľvek druh čistiacej kefy. Môžete dokonca použiť starú zubnú kefku.

AKO POSTUPOVAŤ PRI ČISTENÍ REŤAZE?

  • Vyčistite kazety

Preraďte tak, aby bola reťaz na jednom konci kazety. Naneste na kefu veľa mydla alebo odmasťovacieho prostriedku a dôkladne vydrhnite všetky ozubené kolieska, okrem toho s reťazou. Potom posuňte reťaz nadol na druhý koniec kazety a vyčistite zostávajúce ozubené kolieska.

  •  Vyčistite prevodníky

Po vyčistení kazety je čas vyčistiť ozubené koliesko (prevodníky). “Často pri tom pustím reťaz z prevodníka,” hovorí Nankman v jeho rozhovore pre bicycling.com. Rovnako ako v prípade kazety naneste na kefu veľa mydla alebo odmasťovacieho prostriedku a vydrhnite.

Nezanedbávajte čistenie vodiacich kolies na zadnej prehadzovačke – tie sa môžu časom poriadne pokaziť. Dôkladne ich vydrhnite a opláchnite. Nankman tiež odporúča občas ich premazať. „Kvapka reťazového maziva okolo ložísk alebo puzdier prejde dlhú cestu,“ hovorí.

Teraz je čas vyčistiť reťaz. Ak máte viac ako jedno ozubené koliesko, presuňte reťaz na najväčšie. Naneste veľké množstvo mydla alebo odmasťovacieho prostriedku a vydrhnite všetky strany reťaze, kým nebude čistá. “Vydrhnite bočné dosky reťaze pomocou ozubeného kolieska ako povrchu, na ktorý reťaz zatlačíte,“ hovorí Nankman v jeho rozhovore pre bicycling.com.

Nie je nič zlé na použití reťazovej práčky ktorú nájdete aj u nás v eshope v oddelení mazanie-čistenie.

“Akonáhle je všetko vydrhnuté, opláchnite hnacie ústrojenstvo jemným prúdom čistej vody,” hovorí Nankman. Vyhnite sa používaniu vysokotlakovej hadice, ktorá môže striekať vodu do oblastí, kde ju nechcete. Nechajte úplne vyschnúť.

Tu nekončime ešte nám chýba posledný krok!

Ako používať mazivo na bicykel, aby sa vaše diely pohybovali?


Vaša reťaz môže byť teraz čistá, ale ešte ste neskončili. Pred odložením bicykla späť do garáže budete chcieť reťaz čo najviac vysušiť a potom naniesť novú vrstvu maziva na reťaz, aby ste zabránili jej hrdzaveniu. Pred nanesením maziva môžete všetko vysušiť pomocou fúkača lístia alebo (vzduchového) kompresora. Mazivá ako aj iné produkty nájdete u nás v eshope! 

Veľa šťastia pri čistení! 

Zdroj: https://www.bicycling.com/repair/a34660013/how-to-clean-your-bike-chain/ 

Späť hore